(+48) 513 030 659
Miód bardzo antybiotyczny o balsamicznym, propolisowym smaku. Oprócz właściwości typowych dla miodu wielokwiatowego, zawiera cenne substancje kitu pszczelego.
Propolis, czyli kit pszczeli w medycynie ludowej od dawna był stosowany jako środek bakteriobójczy, przeciwwirusowy i przeciwgrzybiczny.
Propolis produkowany jest przez pszczoły z żywicy pąków drzew. Posiada on wiele cennych właściwości, które są szeroko wykorzystywane. Propolis zawiera kilkaset związków chemicznych, w tym m.in.: flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy tłuszczowe, kwasy aromatyczne, estry oraz sterole, terpeny i kumaryny. Te substancje sprawiają, że propolis ma zdolność niszczenia i blokowania różnych bakterii, grzybów, wirusów oraz pierwotniaków.
Propolis znalazł zastosowanie w profilaktyce oraz leczeniu przeziębień i grypy. Wiele bakterii wykazuje wrażliwość na działanie propolisu. Wykazano, że kit pszczeli blokuje rozwój szczepów bakteryjnych odpornych na antybiotyki.
Uwaga: miodu nie mogą spożywać osoby uczulone na propolis. W celu sprawdzenia należy posmarować niewielką ilością miodu skórę na przedramieniu i odczekać kilka minut. Jeśli wystąpi reakcja alergiczna (zaczerwienienie, opuchlizna) nie należy spożywać produktu.