

(+48) 513 030 659
Opis ogólny miodu: Miód nawłociowy zwany był nektarem zycia. Miód nawłociowy jest mało popularną odmianą miodu i przez to też dośc trudny do nabycia. Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub "złotą rózgą". Miód nawłociowy dość szybko krystalizuje, tworząc apetyczny krem, który można łatwo rozsmarować na pieczywie. Nawłoć późna (kanadyjska) to roślina bardzo interesująca dla pszczelarzy i zielarzy. Wysokie, chwiejące się na wietrze łany złocistych kwiatów nawłoci kwitną przez całe lato aż do późnej jesieni - praktycznie do pierwszych przymrozków
Smak i zapach: Zapach jest raczej słaby, słodki. Barwa miodu jasno żołta, bursztynowa. Smak słodki z wyczuwalną cytrynowo-gorzką nutą.
Wskazania lecznicze: nadciśnienie tętnicze | żyły kończyń dolnych | nerki | drogi moczowe | stres i wyczerpanie organizmu| prewencyjnie w zapobieganiu miażdżycy
Właściwości zdrowotne miodu nawłociowego wynikają wprost z cech surowca dostarczającego nektaru: nawłoć pomaga w zwalczaniu zakażeń i stanów zapalnych w drogach moczowych, kamicy nerkowej i w przypadku skąpomoczu. Stosuje się ją też w leczeniu ran i owrzodzeń. Podobnie działa miód nawłociowy. Dzięki swoim właściwościom antyspetycznym, żółciopędnym i wzmacniającym organizm, polecany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, stawów, nerek i prostaty. Dzięki sporej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego. Wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące. Posiada dużo rutyny i kwertycyny, które poprawiają ukrwienie nerek, a także żył kończyn dolnych. Dodatkowo miód nawłociowy jest bardzo polecany dla osób z nadciśnieniem tętniczym